Застраховки - ФИНСЕЙЛС Застрахователен Брокер

Вход потребителиРегистрация
A+ R A-
01-02-2012

U.S. автополиците - горещи страсти за малкия потребител

Дайте вашата оценка
(2 гласували)
снимка: belovedcars.com снимка: belovedcars.com
Застрахователи оспорват изследване, индустрията твърди, че изследване на Федерацията на потребителите в Америка за автомобилното застраховане е заблуждаващо

Федерацията на потребителите в Америка (Consumer Federation of America) излезе с проучване, в което се твърди, че застрахователните договори в автомобилното застраховане правят тази услуга по-малко достъпна за семействата с ниски и средни доходи. Изследването твърди още, че по този начин те стават по-малко мобилни и се намалява способността им да получат по-добре платени работни места.
Застрахователната индустрия, обаче, е силно скептична към данните и изводите от проучването.

Заблуждаваща рецепта

Института за застрахователна информация (Insurance Information Institute (I.I.I.)
„енергично оспорва констатациите”, заявявайки че „силно конкурентният пазар прави автомобилните застраховки по-широко достъпни за всички шофьори.”
Пол Блум (Paul Blume), старши вицепрезидент по отношенията с държавната администрация в Общозастрахователната асоциация на Америка (Property Casualty Insurers Association of America (PCI), нарича изследването на CFA „заблуждаваща рецепта, целяща да увеличи ценовата достъпност на автомобилни застраховки, но ефектът ще бъде контрапродуктивен и ще се отрази негативно върху водачите в категорията „ ниск и среден доход” (low- and moderate-income (LMI), които те твърдят, че представляват.”
Предложенията, направени от CFA на базата на проучването „биха довели до по-високи разходи и по-малък избор за всички потребители”, добавя Блум.

Кауза - справедливост

CFA докладът е критичен за държавния регулатор на застрахователте в САЩ. В него се твърди, че те биха могли да направят повече, за да се гарантира, че покритието в автозастраховането е справедливо, а цените са достъпни за тези семейства, „така, че те да могат спокойно да използват автомобила си и да имат достъп до добри работни места.”
Изследването е проведено от изпълнителния директор на CFA Стивън Бробек (Stephen Brobeck) и директора на Insurance J. - Робърт Хънтър (Robert Hunter) с финансова подкрепа от фондация „Форд” (Ford Foundation).
„В някои части на страната много отговорни шофьори, които са с ниски доходи, трябва да плащат над 1000 долара годишно за „Гражданска отговорност на МПС”, което често е несправедлива цена, а и не им осигурява реална застрахователна защита”, твърди Бробек.
Хънтър, който е бивш брокер от Тексас, както и член на федералния застрахователен надзор подчертава, че „държавният надзор би трябвало да предприеме стъпки,  за справедливо намаляване на цените на автозастраховките за отговорни водачи като по този начин ще се увеличи достъпът до автомобилите и шансовете за заетост в трудната икономическа среда”.
Според Бробек проучването е установило, че има безспорни доказателства за неравенство. „Трудно е да се избегне изводът, че големите застрахователи са далеч по-заинтересовани от продажба на автомобилни застраховки на семействата с по-високи доходи”, добавя Бробек. Той добавя, че застрахователите „са наясно, че семействата с високи доходи са много по-вероятни собственици на два или три скъпи автомобила, за които биха закупили цялостни покрития. Съвсем различна е ситуацията с домакинствата от LMI – групата. Те често купуват само минималното покритие и то за стар автомобил.”
„Дори ако застрахователите не реализират високи печалби от автополиците, продавани на богати семейства, те печелят доста от „кръстосани продажби” на други типове застраховки”, твърди Бробек.

Ответен удар

От своя страна Институтът за застрахователна информация (I.I.I.) посочва, че анализът на CFA идва само седмици, след като друга организация - Националната асоциация на застрахователните брокери (National Association of Insurance Commissioners (NAIC) установи, че разходите за автомобилни застраховки на типичният шофьор в САЩ са намалявали всяка година в периода 2005 г. - 2009 г..
„Автомобилно застраховане осигурява важна, ценово-ефективна финансова защита за милиони американци, а повечето шофьори избират от десетки автомобилни застрахователи, които непрестанно се конкурират, за да бъдат предпочетената компания, при която да бъде сключен договор”. Това изтъква Робърт Хартуиг (Robert Hartwig), президент на I.I.I.
Хартуиг добавя, че процентът от дохода на средното американско семейство, изразходван за автозастраховки е намалял рязко през последните години.
Блум, от името на застрахователната асоциация, заклеймява изследването на CFA като твърди, че то „страда от пагубното убеждене”, че свръхрегулирането ще задържи на ниски нива цените в застраховането.
„В крайна сметка, прекалено рестриктивните закони и подзаконови актове са показвали не веднъж и недвусмислено способностите си да ограничават правото на избор на потребителите и да възспират иновациите на пазара”, припомня Блум. „Този подход има неблагоприятни последици, които означават по-високи цени и по-малко възможности за избор за потребителите.”

Универсални правила


Опозиционните предложения на CFA относно няколко масови практики в автозастраховането като застрахователното точкуване са в противоречие с емпиричните данни, които показват, че тези фактори са силни „рискови предиктори” и чрез тях се „улавя” най-добре риска от реализация на щетите, допълва Блум.
„Застрахователното точкуване само измерва риска чрез съответни променливи (например история на плащанията, публични регистри и др.). Това са индикатори на потенциални бъдещи рискове”, казва Блум.
„Да живеш според възможностите и средствата си и да си плащаш сметките навреме не са изисквания, които касаят определена група от хора с високи или пък с ниски доходи. Те са универсални”, продължава той.

Източник: PropertyCasualty360.com
Гергана
Иванова

Гергана Иванова

Здравейте,
аз съм Гергана Иванова, управител на застрахователен брокер „ФИНСЕЙЛС”. От 11 години съм в сферата на застрахователната индустрия от двете страни на бариерата - като журналист и професионалист от реалния бизнес.

На тези от вас, които поверят застрахователната си защита на „ФИНСЕЙЛС” ще се радваме да доставим обслужване от най-високо ниво.

Добави коментар

Защитен код Обнови

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Обират най-малко по десет апартамен…

Всеки ден се обират най-малко по 10 апартамента само в София, показват данни на МВР. ...

Ср, 29.02.2012, 19:46

Нова застраховка от Алианц

Специална застраховка „Сейф кард“ към промоционалната си пролетна оферта за банкови к...

Ср, 29.02.2012, 18:15

Prudential се готви да избяга от So…

Най-големият застраховател във Великобритания, компанията Prudential, обмисля да изве...

Пн, 27.02.2012, 19:02

Samsung Life ще купува азиатската I…

Samsung Life Insurance Co., най-големият животозастраховател в Южна Корея разглежда в...

Пн, 27.02.2012, 18:59

AXA с 57% ръст на печалбата

Френската  AXA Sa, вторият по капитализация застраховател в Европа, е увеличил чистат...

Сб, 18.02.2012, 00:02

Печалба на Aegon е паднала четири п…

Холандският застраховател Aegon NV, собственик на американската застрахователна компа...

Сб, 18.02.2012, 00:01

Печалбата на MetLife Inc. е скочила…

MetLife Inc., най-голямата в САЩ компания в областта на животозастраховането, рязко е...

Пт, 17.02.2012, 16:44

Франция разреши късите продажби на …

Френският регулатор на финансовия пазар (Autorite des marches financiers, AMF) махна ...

Пт, 17.02.2012, 16:43

Hannover Re ще отчете по-голям прих…

Чистият приход на годишна база на третата по големина презастрахователна компания в с...

Пт, 17.02.2012, 16:41

Moody's понижи рейтинга на пет заст…

Международната рейтингова агенция  Moody's Investors Service понижи рейтинга за финан...

Пт, 17.02.2012, 16:35

Календар

« Юни 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вход потребители