Застраховки - ФИНСЕЙЛС Застрахователен Брокер

Вход потребителиРегистрация
A+ R A-
12-08-2011

2 в 1 - кредит със застраховка срещу безработица

Дайте вашата оценка
(1 гласували)

В условията на икономическа и финансова криза няма нищо сигурно. При срив на икономиката няма човек, който да не се притеснява, че може да изгуби инвестициите си или работата си. А почти всеки втори българин е изтеглил кредит, било то потребителски или ипотечен. Маркетолозите пък твърдят, че застрахователите работят със страховете на хората, а в криза те нарастват. След като човек мисли за оцеляването си, ще помисли и за застраховането си, е мнението на експерти от застрахователния бранш. Според тях, ако човек не е достатъчно богат , той не може да си позволи лукса да изгуби автомобила, имуществото, живота си и така да доведе до финансов крах хората, които остават зад него - жена, деца, роднини. Или точно защото не е достатъчно богат, българинът трябва да мисли за застрахователната сигурност.

Факт е, че през последните месеци все повече хора се притесняват да не бъдат уволнени и по този начин да бъдат възпрепятствани да погасяват заемите си. Липсата на сигурни доходи при загуба на работа вследствие на уволнение, и то в условията на криза, увеличи интереса на българите към застраховката „Безработица”. При наличието на такава полица клиентите няма да се притесняват, че имуществото им ще бъде запорирано или сметките блокирани, ако не могат временно да покриват месечните си вноски по заема. Застраховката може да се сключи директно с банката, ако кредитната институция я предлага, която пък от своя страна има договорености със застрахователни компании. Полицата я има от три години на пазара, но сега заради икономическата криза и увеличаващите се съкращения става все по-популярна. Според проучване на финансови институции тежките заболявания, смърт, безработица, пътнотранспортно произшествие са основните притеснения на кредитополучателите. Близо 70% от хората, обърнали се за бързи средства към банките, искат да се застраховат именно срещу такива рискове, смятат експерти. Оскъпяването на заема е с не повече от 3 процента, но потребителите, останали без работа, ще си спестят нерви и възможни разходи за съдебни спорове и предоговаряне на условията по кредита.
Едно от изискванията за сключване на полицата е клиентът да е физически здрав. Възрастта не е от значение. Попълват се стандартни документи, в които присъстват въпроси, касаещи здравословното състояние на клиента. При кредити за суми над 300 000 лв. са необходими медицински изследвания. При теглене на кредит декларацията за сключване на полицата е един от документите, които трябва да се подпишат. В нея потребителят заявява, че отговаря на здравните изисквания и се избира начин за определяне на премията - като процент от заема, от вноската или от главницата. Тя може да бъде еднократно платена или на вноски.
Обикновено застраховките са с шестмесечно покритие. Това означава, че ако притежателят на полицата изгуби работата си, ще разполага с шест месеца, за да си намери друга, без да е нужно да се безпокои, че му липсват средства, с които да обслужва кредита си.  Предлагат се договори и за девет или дванадесет месеца. Застрахователят ще изплаща вноските по заема в определен срок и при продължително боледуване, временна инвалидност и други. Така, ако клиентът е в болнични за срок по-голям от един месец, разходите по кредита му ще се поемат от застрахователя. Експерти препоръчват копие от болничния лист да се изпраща и на дружеството, както и застрахователят да бъде уведомен, когато състоянието на потребителя се подобри.
Обикновено стар кредит не може да се застрахова, но е възможно условията по заема да бъдат предоговорени - размерът на лихвата, вноските, сроковете, и при извършване на подобни процедури да се включи и застраховката. Няма ограничения за това колко пъти за периода на кредита клиентът може да разчита застрахователят да погасява заема му. Така, ако кредитът е за 20 години, без значение колко пъти потребителят е уволняван, вноските по заема ще бъдат поемани от дружеството.

Полицата се предлага и при стоки на лизинг

Голяма част от компаниите, които предоставят стоки на изплащане, също предлагат полицата. Така, ако закупите черна или бяла техника на изплащане, от компанията, финансирала покупката, ще ви предложат срещу допълнителна сума да се застраховате срещу риска да останете без работа. Така ще бъдете спокойни, че има кой да покрие задълженията ви в случай на нужда. Рисковете, които се покриват по програмата „Защита на плащанията“, са безработица, хоспитализация вследствие на злополука, продължителен болничен престои, трайна загуба на работоспособност и фатален изход.
Купувайки стоки на лизинг, освен плащанията, бихте могли да защитите и самата стока. По програмата „Защита на имуществото“ застрахователят гарантира покритие на рисковете пожар (включващ и последиците от гасенето му), природни бедствия (наводнения, земетресения), измокряне от спукани тръби на ВиК и парно, както и забравени чешми, кражба чрез взлом.

Необслужените кредити  растат

Всеки пети кредит, изтеглен през 2010 г., не се обслужва. Общо 18.1% от всички отпуснати кредити са лоши или преструктурирани, сочат данните на БНБ. Процентът на необслужените кредити е абсолютен рекорд за банковата система. Само за декември миналата година ръстът на лошите кредити се е увеличил с 1.5% спрямо месец по-рано. Данните са повече от тревожни, коментират експертите. Според оценка на УниКредит за банковия сектор в България десетте най-големи банки в страната могат да се справят с нарастване на лошите кредити до 20%, без да имат необходимост от допълнителен капитал. Това обаче не важи за по-малките институции. Очакванията са пикът на лошите кредити да е през тази година, което означава, че можем да очакваме над 20% от кредитите да имат проблеми с обслужването. За лоши кредити се смятат тези заеми, които имат просрочие от 90 дни. Ето защо е добре да се помисли за застраховка.
Общото кредитиране в страната също бележи ръст, макар и с 1.1% на годишна база. Общият обем на отпуснатите средства през 2010 г. е достигнал 51.5 млрд. лв. Ръст от 3.8% се наблюдава единствено при жилищното кредитиране. Това означава, че през 2010 г. за закупуването на нови жилища са били отпуснати 8.7 млрд. лв.
Бързите темпове, с които доскоро се развиваше пазарът на ипотечното кредитиране, благоприятстваше серозния ръст и в имущественото застраховане.  Статистиката сочи, че всяко трето жилище в България се купува с ипотечен кредит.  Глобалната финансова криза обаче оказа своето сериозно влияние върху пазара на недвижими имоти, където спадът е почти наполовина. Същевременно се увеличиха значително и необслужените кредити. Тъй като портфейлът от кредити за населението се влошава по-бързо, банките са по-предпазливи относно възможността на физическите лица да се справят с изплащането на вноските по кредити. Това провокира банките да преосмислят своята политика и да затегнат режима за одобряване на ипотечни кредити. В случай на неплащане или нарушение на договора при закъснение на вноските, обслужващи заема, банката придобива ипотекирания имот. Въпреки тази гаранция за събираемост банките изискват и сключването на имществена застраховка. В този случай имуществената застраховка действа в две посоки - от една страна, намалява риска, поет от банката, а от друга, защитава кредитополучателя, тъй като обезпечението по отпуснатия кредит е защитено от евентуална повреда или гибел. Обикновено застрахователната сума по тази застраховка е равна на пазарната оценка на недвижимия имот. Полицата се сключва в полза на банката до размера на отпуснатия кредит, тъй като доста често кредитът е значително по-нисък от пазарната оценка на имота. Възможно е застрахователната сума да е равна на размера на кредита или на остатъка от неговата главница, но в този случай са защитени единствено интересите на банката, а не и на кредитополучателя и затова не са предпочитани варианти. 
Банките изискват покриване на всички рискове за ипотекирания имот, включително и земетресение. При залог на движимо имущество е задължително покритие и на риска „Кражба“. Полицата се сключва за една година, като се подновява всяка година от срока на кредита. Цената на застраховката освен от покритите рискове зависи от вида на имота (жилище, ателие или офис) и неговата квадратура, типа на конструкцията, общото състояние на имота, земетръсната зона, в която се намира.
Много често банката посочва конкретна застрахователна компания, в която да се сключи полицата или списък от дружества, въпреки че няма правно основание, на чиято база да ви задължи да направите това. Аргументът й е по-лесното администриране на застраховките. Редно е да се отбележи също така, че застрахователните премии, които клиентът плаща, в някои банки са по-ниски отколкото в други банки. Някои банки пък казват, че предлагат безплатна имуществена застраховка на ипотекирания имот, но всички знаем, че безплатен обяд няма, просто премията е калкулирана в цената на кредита, който плащате, така че заедно с месечните си вноски по кредита вие плащате и безплатната си имуществена застраховка.

Гергана
Иванова

Гергана Иванова

Здравейте,
аз съм Гергана Иванова, управител на застрахователен брокер „ФИНСЕЙЛС”. От 11 години съм в сферата на застрахователната индустрия от двете страни на бариерата - като журналист и професионалист от реалния бизнес.

На тези от вас, които поверят застрахователната си защита на „ФИНСЕЙЛС” ще се радваме да доставим обслужване от най-високо ниво.

Добави коментар

Защитен код Обнови

Банер

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Обират най-малко по десет апартамен…

Всеки ден се обират най-малко по 10 апартамента само в София, показват данни на МВР. ...

Ср, 29.02.2012, 19:46

Нова застраховка от Алианц

Специална застраховка „Сейф кард“ към промоционалната си пролетна оферта за банкови к...

Ср, 29.02.2012, 18:15

Prudential се готви да избяга от So…

Най-големият застраховател във Великобритания, компанията Prudential, обмисля да изве...

Пн, 27.02.2012, 19:02

Samsung Life ще купува азиатската I…

Samsung Life Insurance Co., най-големият животозастраховател в Южна Корея разглежда в...

Пн, 27.02.2012, 18:59

AXA с 57% ръст на печалбата

Френската  AXA Sa, вторият по капитализация застраховател в Европа, е увеличил чистат...

Сб, 18.02.2012, 00:02

Печалба на Aegon е паднала четири п…

Холандският застраховател Aegon NV, собственик на американската застрахователна компа...

Сб, 18.02.2012, 00:01

Печалбата на MetLife Inc. е скочила…

MetLife Inc., най-голямата в САЩ компания в областта на животозастраховането, рязко е...

Пт, 17.02.2012, 16:44

Франция разреши късите продажби на …

Френският регулатор на финансовия пазар (Autorite des marches financiers, AMF) махна ...

Пт, 17.02.2012, 16:43

Hannover Re ще отчете по-голям прих…

Чистият приход на годишна база на третата по големина презастрахователна компания в с...

Пт, 17.02.2012, 16:41

Moody's понижи рейтинга на пет заст…

Международната рейтингова агенция  Moody's Investors Service понижи рейтинга за финан...

Пт, 17.02.2012, 16:35

Календар

« Юни 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вход потребители