Застраховки - ФИНСЕЙЛС Застрахователен Брокер

Вход потребителиРегистрация
A+ R A-
17-02-2012

Застрахователите очакват карта на наводненията

Дайте вашата оценка
(3 гласували)
Диана Манева, член на УС и изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане” АД Диана Манева, член на УС и изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане” АД
Госпожо Манева, в резултат на възникналата критична ситуация вследствие на влошените метеорологични условия, както и тежкото положение в някои райони на страната обявихте че сключването на застраховки „Домашно имущество”, „Административни и търговски обекти” и „Индустриален пожар” за нови клиенти на „Дженерали Застраховане” АД (без подновявания на полици) с включено покритие „Наводнение вследствие на природни бедствия” ще се издават при специални договорености. А именно покритието за наводнение ще влиза в сила от 0:00 часа на 01.05.2012 г. Във връзка със съкратения срок на прилагането на тази клауза предложихте и отстъпки от премията. Какво наложи вземането на тези мерки?
- Наводнението е катастрофичен риск с най-голяма тежест, съгласно статистиката на застрахователните компании в цял свят и кумулацията на застраховани обекти без да е възможно да се се направи обективна оценка на риска, какъвто е случая с България, може да доведе до финансова дестабилизация всеки един застраховател. Причината да не може рискът наводнение да се оцени обективно е липсата на карта на наводненията в България, която се изготвя съгласно Директива 2007/60/ЕС относно оценка и управление на риска от наводнения, като този проект е започнал преди няколко години. Между впрочем нашата компания като член на работната група по имуществено застраховане към Асоциацията на българските застрахователи предизвика обсъждане на този проблем между застрахователите, като в резултат на това изпратихме запитване до МОСВ за статуса на този проект и очакваме информация.
В другите страни този въпрос е решен отдавна, като са разработени такива карти на база на дългогодишни статистически наблюдения за проявлението на този риск и подходите са различни, но най-често в най-рисковите зони не само застрахователите отказват да покриват този риск, но е забранено също така застрояването на сгради.
Тъй като не разполагаме с такова зониране на България, ние считаме риска от наводнение вследствие предстоящите повишения на температурите и топене на снеговете за изключително завишен на територията на цялата страна и поради тази причина ограничихме покритието на този риск за случаи, в които нямаме история на развитието на риска. Всички наши дългогодишни лоялни клиенти, клиентите на банките не попападат по никакъв начин в тази хипотеза.

Прилагали ли сте такива мерки и в други случаи и ако да при какви?
- Да, случвало се е да речем след земетресение, което също е катастрофичен риск, с цел да се избегне сключване на застраховки на вече пострадали обекти в конкретен район.

Не ограничавате ли по този начин възможността за избор на клиентите си?
- Имущественото застраховане не е задължителна застраховка и всяка компания решава какви рискове да покрива, какви обекти да застрахова и при какви условия. Освен това дефиницията за застрахователен риск е съществуваща вероятност за увреждане на имущество, осъществяването на която е несигурно, неизвестно, което в конкретния случай не е така. И като говорим за световна практика е уместно да кажем, че навсякъде по света, когато, ако изобщо се покрива катастрофичен риск, се прилагат подлимити и самоучастия, което не се приема изобщо от българския пазар. Поради това, ние застрахователите, опериращи на българския пазар сме поставени в тежката ситуация да нямаме възможност да боравим с подобни инструменти и да имаме проблеми при договаряне на автоматичните презастрователни програми всяка година.

Разделянето на нови и стари клиенти не създава ли условия за неравнопоставеност?
- Не считаме, защото за старите клиенти имаме наблюдения и история на развитието на щетите на застрахованите обекти, докато за новите нямаме такава информация и предвид невъзможността да се види в коя точно рискова зона попада този обект е обективно невъзможно да направим справедлива оценка на риска, както по отношение на кумулацията на записаните рискове, така и по отношение на достатъчна премия за формиране на резерви.

Каква е практиката по света при подобни или същите кризисни ситуации?
- Както споменах в началото, в редица страни като Австралия, Дания, Австрия, Канада, Германия и др. рискът наводнение или е изключен изцяло от застрахователно покритие и се покрива от нарочни фондове или пулове, или не се покрива за най-застрашените зони, където както казах е забранено от държавата да се заселва и строи.
Гергана
Иванова

Гергана Иванова

Здравейте,
аз съм Гергана Иванова, управител на застрахователен брокер „ФИНСЕЙЛС”. От 11 години съм в сферата на застрахователната индустрия от двете страни на бариерата - като журналист и професионалист от реалния бизнес.

На тези от вас, които поверят застрахователната си защита на „ФИНСЕЙЛС” ще се радваме да доставим обслужване от най-високо ниво.

Добави коментар

Защитен код Обнови

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Обират най-малко по десет апартамен…

Всеки ден се обират най-малко по 10 апартамента само в София, показват данни на МВР. ...

Ср, 29.02.2012, 19:46

Нова застраховка от Алианц

Специална застраховка „Сейф кард“ към промоционалната си пролетна оферта за банкови к...

Ср, 29.02.2012, 18:15

Prudential се готви да избяга от So…

Най-големият застраховател във Великобритания, компанията Prudential, обмисля да изве...

Пн, 27.02.2012, 19:02

Samsung Life ще купува азиатската I…

Samsung Life Insurance Co., най-големият животозастраховател в Южна Корея разглежда в...

Пн, 27.02.2012, 18:59

AXA с 57% ръст на печалбата

Френската  AXA Sa, вторият по капитализация застраховател в Европа, е увеличил чистат...

Сб, 18.02.2012, 00:02

Печалба на Aegon е паднала четири п…

Холандският застраховател Aegon NV, собственик на американската застрахователна компа...

Сб, 18.02.2012, 00:01

Печалбата на MetLife Inc. е скочила…

MetLife Inc., най-голямата в САЩ компания в областта на животозастраховането, рязко е...

Пт, 17.02.2012, 16:44

Франция разреши късите продажби на …

Френският регулатор на финансовия пазар (Autorite des marches financiers, AMF) махна ...

Пт, 17.02.2012, 16:43

Hannover Re ще отчете по-голям прих…

Чистият приход на годишна база на третата по големина презастрахователна компания в с...

Пт, 17.02.2012, 16:41

Moody's понижи рейтинга на пет заст…

Международната рейтингова агенция  Moody's Investors Service понижи рейтинга за финан...

Пт, 17.02.2012, 16:35

Календар

« Май 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Вход потребители